1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

ENTLEBUCHEntlebuch
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu strainii
  stea1
 • Prietenie cu copiii
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Joaca
  stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
 • Dresaj
  stea1 stea2
 • Ingrijire
  stea1 stea2 stea3
Standard rasa
Nume Entlebuch
Tara de origine Elvetia
Greutate 22-30 kilograme
Inaltime 40-50 centimetri
Blana Dubla, scurta si aspra, stralucitoare
Culoare Neagra, cu pete albe si roscate

Cainele din rasa Entlebuch, atletic si puternic, este un animal de companie excelent. Este cunoscut pentru devotamentul pentru stapanii sai, dar si pentru vigilenta si atentia de care da dovada. Foarte hotarat si inteligent, cainele Entlebuch este protector si jucaus, un adevarat tovaras de joaca pentru copii.  

Origine si istoric

Entlebuch este o rasa de caini originara din Elvetia, descendenta a cainilor de tip mastiff adusi in aceasta tara de catre vechii romani, acum mai bine de 2000 de ani. Cainii din aceasta rasa erau folositi pentru adunarea si protejarea turmelor de oi din tinuturile inalte ale Elvetiei. S-a dezvoltat in cantonul Lucerna, in apropierea tinutului Entlebuch, de unde a primit si numele.

Pana in anul 1913, nu se stiau foarte multe lucruri despre aceasta rasa, care era adesea confundata cu Appenzell, o alta rasa de caini ciobanesti elvetieni. In anii urmatori, rasa a fost prezenta la numeroase competitii canine, unde in cele din urma a primit recunoastere.

Cainii din rasa Entlebuch au devenit rapid apreciati pentru calitatile lor, vioiciunea si devotamentul pentru familie.  

caini-entlebuch-origine-si-istoric

 

Descriere fizica

Cainele din rasa Entlebuch este un animal de talie mijlocie, care atinge la maturitate o inaltime de 40-50 de centimetri si o greutate de 22-30 de kilograme. Entlebuch este si cea mai mica rasa de ciobanesti elvetieni, insa foarte energica.

Are o statura armonioasa, un cap bine proportionat cu restul corpului si un bot lung. Dispune de o blana dubla, scurta si aspra, foarte stralucitoare, de culoare neagra, cu pete albe si roscate, in special in zona pieptului si labelor.  

Comportament si personalitate

Cainele din rasa Entlebuch este un animal cu un simt al proprietatii foarte bine dezvoltat. Este foarte protector cu familia in care traieste, dar distant si suspicios cu strainii. Adora sa fie in centrul atentiei, astfel ca isi va dori o familie in care sa fie implicat in toate activitatile. In plus are nevoie si de multa miscare, pentru a ramane in forma.

Ii place sa se catere, pentru a avea o mai buna privire de ansamblu asupra familiei sale, pe care o considera ''turma'' sa. Se intelege bine cu alte animale din gospodarie, insa tot ce ii este strain ii va stimula simturile native de vanator.

De asemenea, cainele din rasa Entlebuch adora sa isi petreaca timpul alaturi de copii, in special daca acestia sunt mai mari si stiu cum sa se joace cu el. De altfel, este potrivit pentru familiile foarte active, care petrec mult timp in aer liber si care nu evita ''jocurile murdare'', prin iarba sau noroi.  

rasa-entlebuch-caine-protector

 

Ingrijire si hrana

Cainele din rasa Entlebuch are o blana scurta si deasa, care este usor de intretinut. Persoanele care detin astfel de animale este bine sa le perieze saptamanal cu o perie aspra, care sa indeparteze eficient firele moarte de par. Acest caine naparleste mai intens primavara, cand este bine sa fie periat si spalat mai des.

O grija speciala trebuie acordata urechilor acestui caine, care trebuie curatate frecvent pentru a preveni infectiile.

Sanatate si puncte vulnerabile

Ca orice caine, si cel din rasa Entlebuch este predispus la anumite probleme de sanatate, ca de exemplu atrofia progresiva a retinei, o boala ereditara care cauzeaza orbire totala. De asemenea, Entlebuch mai poate suferi la batranete si de cataracta, o boala a cristalinului, care este acoperit de o pelicula opaca.  

caine-entlebuch-atrofia-progresiva-a-retinei

 

Conditii de viata

Cainele din rasa Entlebuch este un animal ideal pentru viata la curte. Este bine ca persoanele care locuiesc la apartament sa se decida asupra altui animal de companie, mai putin alert si energic. Entlebuch are nevoie de mult spatiu de desfasurare, de o curte mare, unde sa alerge si sa vaneze.  

Dresaj

Entlebuch este un caine inteligent, care se va familiariza rapid cu diverse comenzi. Este recomandat ca dresajul sa inceapa de la varste cat mai fragede, de preferat inainte de 2 luni. In acest fel, stapanii vor avea un caine de companie manierat si respectuos.  

Articole recomandate

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • caini/A-elemente-produse-haine.gif
 • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
 • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
 • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
 • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
 • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra